Gå til indhold

Miljøzoner

Information om kørsel i miljøzoner (ZTL – Zona Traffico Limitato) i Italien.

Mange større byer i Italien har de seneste år indført miljøzoner (Zona Traffico Limitato - ZTL), hvor der kræves specifik tilladelse til at køre. Dette overrasker mange danskere, når de besøger Italien enten i egen bil eller i udlejningsbil. Mange borgere opdager først, at de har overtrådt reglerne, når de er tilbage i Danmark og først langt senere modtager en bøde.

Derfor anbefaler ambassaden, at danskere, der skal besøge større italienske byer i bil, inden rejsen orienterer sig grundigt om de lokale forhold for at undgå bøder som følge af utilsigtet kørsel i miljøzonerne.

Den italienske afdeling af Forbruger Europa har lavet en pjece omkring reglerne for miljøzoner i Italien, som du kan hente her. Af pjecen fremgår det, at en bøde kan være op til et år undervejs ligesom der oplyses om klagemuligheder.

Der findes ikke en fuldstændig oversigt over hvilke byer, der har indført ZTL-områder, men følgende link kan være en god start til at få overblik: http://ztl-italia.blogspot.com/

Reglerne for de enkelte byer er oftest forskellige, hvorfor det anbefales at søge information hos de enkelte kommuner om de specifikke regler. Eksempelvis har Firenze kommune information på engelsk samt kort over miljøzonen på deres hjemmeside

Såfremt det hotel, man skal bo på, er beliggende inden for et ZTL-område, anbefales det at kontakte hotellet for vejledning.

Modtager man en bøde med posten, som man har spørgsmål til, skal man kontakte det pågældende kommunepoliti (Polizia Municipale) direkte. Kontaktinformation er sædvanligvis opgivet på bøden.

Endvidere bør man være opmærksom på, at udlejningsselskaberne i mange tilfælde opkræver et gebyr for udlevering af billejerens kontaktoplysninger til bødeudsteder, hvilket sædvanligvis trækkes på kundens kreditkort.