Gå til indhold

Sådan ansøger du om et dansk Pas

Herunder finder du oplysninger om ansøgning og udstedelse af danske pas i Italien.

 

Pas til voksne (over 18 år)

Sådan ansøger du om eller fornyer dit danske pas

Uanset din alder skal du møde personligt op for at indgive din pasansøgning. Det kan ske ved en dansk ambassade eller et borgerservicecenter i Danmark.

Vær opmærksom på at, for at kunne få udstedt et dansk pas, er det en forudsætning, at du er dansk statsborger og registreret som sådan i CPR-registeret. Hvis du ikke har et dansk CPR-nummer, eller hvis du har opnået et andet statsborgerskab, skal du kunne dokumentere dit danske statsborgerskab.

Hvis du er registreret med en anden nationalitet i CPR-registeret, kan du ikke ansøge om et dansk pas, før oplysningerne om din nationalitet er blevet rettet.

Du kan tjekke, om du er registreret som dansk statsborger, ved at kontakte folkeregisteret eller ved at logge på borger.dk, hvis du har MitID.

Er dine registreringer i CPR-registeret ikke korrekte, skal du kontakte folkeregisteret i den kommune, hvor du sidst har haft bopæl, eller hvor registreringen har fundet sted.

Ambassaden vil tage et digitalt foto samt optage fingeraftryk og digital signatur. Alle disse oplysninger vil blive brugt i dit nye pas.

Voksenpas er normalt gyldige i 10 år.

Hvilken dokumentation kræves?

  1. Udfyldt og underskrevet pasansøgningsformular. Du kan downloade ansøgningsformularen her.
  2. Original fødselsattest, hvis du er i besiddelse af den.
  3. Dit nuværende pas.
  4. Dit originale statsborgerretsbevis / indfødsretsbevis, hvis du er født i udlandet og aldrig har boet i Danmark.
  5. Original dokumentation for navneændring, hvis du har ændret navn siden udstedelsen af dit nuværende pas. Navneændringen skal være registreret i CPR-registeret, før et nyt pas kan udstedes.

Bemærk at ambassaden kan anmode om yderligere dokumentation, hvis nødvendigt. Hvis dette sker, skal du sikre, at den nødvendige dokumentation modtages af repræsentationen inden for 30 dage fra ansøgningsdatoen, da oplysningerne i ansøgningen automatisk vil blive annulleret efter denne periode. Du skal da ansøge på ny og et nyt gebyr vil blive opkrævet.

Jeg har mistet mit danske pas - hvad gør jeg?

Hvis dit nuværende pas er blevet væk eller stjålet, henvises der til afsnittet “Forlængelse af pas, nødpas og mistede pas” for yderligere information.

Hvor lang tid tager det at få udstedt pas?

Af sikkerhedshensyn bliver alle pas trykt i Danmark. Det tager derfor cirka 2-3 uger, før dit nye pas er klar til afhentning på ambassaden eller et nærliggende dansk konsulat.

Hvordan og hvor kan jeg afhente mit nye pas?

Når dit nye pas er ankommet, vil ambassaden eller konsulatet kontakte dig direkte – som regel via e-mail. Følg de medsendte instruktioner i e-mailen vedrørende afhentning.

Husk at medbringe dit gamle pas, så det kan annulleres. Hvis du har gyldige visa eller opholdstilladelser i dit gamle pas, bedes du informere repræsentationen herom. Tjek altid med de udstedende myndigheder, om dit visum og/eller opholdstilladelse kan overføres til et nyt pas.

Pas til børn (under 18 år)

Sådan ansøger du om dit barns første danske pas - eller fornyer det nuværende pas

Alle børn skal have deres eget pas for at kunne rejse.

Børn under 12 år kan ansøge om pas på en dansk ambassade eller et konsulat.

Børn over 12 år kan kun ansøge om pas på en dansk ambassade, da der skal tages fingeraftryk og digital signatur.

Hvis I opholder jer i Danmark, kan I også ansøge om pas ved kommunens borgerservicecenter.

Både barnet og begge forældre skal være til stede ved aflevering af pasansøgningen – uanset barnets alder.

Ved ansøgning om pas til spædbørn og meget små børn (0-3 år) bedes du medbringe et foto, som opfylder kravene til pasbilleder.

Pas til børn i alderen 0–2 år er gyldige i 2 år

Pas til børn i alderen 2–18 år er gyldige i 5 år

Bemærk, at når du ansøger om et dansk pas, skal du dokumentere dit barns danske statsborgerskab ved at fremvise relevant dokumentation. Et CPR-nummer er ikke et krav, og det er stadig muligt at ansøge om et pas uden.

Hvis dit barn allerede har et CPR-nummer og er registreret i CPR-registeret, skal barnet være registreret som dansk statsborger. Hvis dit barn er registreret med en anden nationalitet i CPR-registeret, kan du ikke ansøge om dansk pas, før oplysningerne er blevet rettet. Du skal i så fald kontakte folkeregisteret i den kommune, hvor I sidst havde bopæl, eller hvor registreringen fandt sted. Du kan kontakte folkeregisteret for at få bekræftet, om dit barn er registreret som dansk statsborger.

Hvilken dokumentation skal medbringes?

  1. Pasansøgningsformular, som er udfyldt og underskrevet af én af forældrene. Formularen kan downloades her.
  2. Samtykkeerklæring (side 2 i pasansøgningsformularen) underskrevet af begge forældre. Se mere nedenfor om samtykke.
  3. Original fødselsattest, hvor begge forældres navne fremgår. (for børn født i Italien: ”estratto di nascita”).
  4. Begge forældres originale pas eller anden billed-ID med underskrift. Hvis den danske forælder er født i udlandet og aldrig har boet i Danmark, skal denne desuden medbringe statsborgerretsbevis.
  5. Original vielsesattest (kræves kun hvis barnet er født i udlandet før 1. juli 2014, hvor kun faren var dansk statsborger på fødselstidspunktet).
  6. Barnets seneste originale pas (hvis barnet tidligere har haft pas).
  7. Barnets originale statsborgerretsbevis, hvis et sådant er udstedt.
  8. Original dokumentation for navneændring, hvis barnets navn er ændret siden udstedelsen af nuværende pas. Navneændringen skal være registreret i CPR, før et ny pas kan udstedes.

Bemærk, at ambassaden kan anmode om yderligere dokumentation, hvis nødvendigt. Hvis dette sker, skal du sikre, at den nødvendige dokumentation modtages af repræsentationen inden for 30 dage fra ansøgningsdatoen, da oplysningerne i ansøgningen automatisk vil blive annulleret efter denne periode. Du skal da ansøge på ny og et nyt gebyr vil blive opkrævet.

Godkendelse af udenlandske dokumenter: Hvis dokumentet ikke er udstedt i Danmark, skal ambassaden vurdere, om det er ægte og kan anerkendes i Danmark. Dokumenter udstedt af italienske myndigheder kræver ikke legalisering eller påtegning med en Apostille, mens dokumenter fra visse lande kræver legalisering eller påtegning med en Apostille. Dette skal være gjort før pasansøgningen indgives til ambassaden. Du kan finde vejledning og links på Udlændinge- og Integrationsministeriets hjemmeside.

Hvordan giver jeg samtykke?

Ifølge dansk lovgivning skal begge forældre give samtykke hver gang, der ansøges om pas til barnet, indtil barnet fylder 18 år.

Hvis én forælder har fuld forældremyndighed alene, skal dokumentationen herfor vedlægges pasansøgningen, og kun denne forælder skal give samtykke.

At man som fraskilt forælder i Italien har fået tildelt “affidamento”, er ikke ensbetydende med, at man har eneforældremyndighed over barnet. Den anden forælder skal således fortsat afgive samtykkeerklæring på pasansøgningsskemaet. Dette krav kan ikke fraviges.

Hvis den anden forælder ikke bor i det land, hvor ansøgningen indgives, kan samtykket afgives ved en anden dansk ambassade eller konsulat.

Hvis den anden forælder bor i Danmark, kan samtykket afgives i enhver kommune.

Alternativt kan samtykke gives digitalt, hvis den anden forælder har MitID. Besøg denne side og udfyld samtykket digitalt. Hvis der ansøges om pas til flere børn, skal processen gennemføres for hvert barn, der ansøger om pas.

Mit barn har mistet sit danske pas – hvad gør jeg?

Hvis dit barns nuværende pas er blevet væk eller stjålet, henvises der il afsnittet “Forlængelse af pas, nødpas og mistede pas” for yderligere information.

Hvor lang tid tager det at få udstedt pas?

Af sikkerhedshensyn bliver alle pas trykt i Danmark. Det tager derfor cirka 2-3 uger, før dit nye pas er klar til afhentning på ambassaden eller et nærliggende dansk konsulat.

Hvordan og hvor kan jeg afhente mit nye pas?

Når dit barns nye pas er ankommet, vil ambassaden eller konsulatet kontakte dig direkte – som regel via e-mail. Følg de medsendte instruktioner i e-mailen vedrørende afhentning.

Husk at medbringe dit barns gamle pas, så det kan annulleres. Hvis dit barn har gyldige visa eller opholdstilladelser i det gamle pas, bedes du informere repræsentationen herom. Tjek altid med de udstedende myndigheder, om dit visum og/eller opholdstilladelse kan overføres til et nyt pas.

Sådan bestiller du en tid

Du skal bestille tid online for at ansøge om eller forny dit pas ved den danske ambassade. Tider kan bookes op til 60 dage i forvejen.

Klik her for at bestille en tid.

Når du har bestilt tiden, vil du modtage en bekræftelse pr. e-mail (bekræftelsen vises ikke på skærmen ved afslutningen af bookingen).

Udskriv og udfyld venligst en ansøgningsformular for hver pasansøgning. Ansøgningen kan downloades her

Tjek i afsnittene ovenfor, hvilke dokumenter du skal medbringe til din aftale.

Bemærk at betaling kun kan ske med betalingskort.

Hvis du har ændret navn siden dit sidste pas, skal du medbringe relevant dokumentation. Hvis du har et CPR-nummer, skal du også kontakte den kommune i Danmark, hvor du sidst havde bopæl for at opdatere navnet i CPR-registeret. Navnet i dit pas skal stemme overens med navnet i CPR-registeret.

Hvis du bliver forhindret i at møde op til din aftale, bedes du venligst aflyse den, så en anden har mulighed for at booke tiden.

Vær opmærksom på, at der i travle perioder kan være lang ventetid på ledige tider. Det kan dog være muligt at finde en tidligere tid, hvis du tjekker bookingsystemet dagligt, da der kan opstå aflysninger.

Hvis du oplever tekniske problemer med at booke tid til pasansøgning, kan det i nogle tilfælde løses ved at skifte internetbrowser. Hvis det ikke løser problemet, kontakt da venligst ambassaden.

Telefoniske henvendelser

Vores telefon +39 06 97 63 98 10 er åben mandag – fredag: 10.00–12.30

Hvad koster det?

Udenrigsministeriets oversigt over konsulære gebyrer, herunder pas, kan downloades her.  

Afhentning af pas

Mandag – fredag: 9.30–12.30

Der er ikke behov for at bestille tid til afhentning. Dit pas skal afhentes inden for 90 dage fra den dato, hvor ambassaden har informeret dig om, at det er klar til afhentning. Hvis passet ikke afhentes inden for denne frist, kan det blive annulleret.

Vær opmærksom på, at der opkræves et ekstra gebyr, hvis du ansøger om pas i Danmark eller ved en anden dansk repræsentation i udlandet og vælger at få det udleveret ved ambassaden eller et dansk konsulat i Italien.

Forlængelse af passets gyldighed, nødpas og mistede pas

Forlængelse af passets gyldighed

Et pas kan forlænges af ambassaden eller konsulatet, hvis det ikke er muligt at udstede et nyt pas inden din rejse. Det er dog en betingelse, at passet ikke er udløbet for mere end 3 måneder siden, og passet kan maksimalt forlænges med 12 måneder.

Inden du møder op hos den danske ambassade eller konsulat, bedes du undersøge, om det land, du ønsker at rejse til, accepterer forlængelse af passets gyldighed, samt hvor lang gyldighedsperiode der kræves fra indrejsedatoen. Du kan finde en vejledning til dette på Udenrigsministeriets hjemmeside.

Uanset din alder skal du møde personligt op for at indgive din pasansøgning på ambassaden eller et konsulat. Du finder ansøgningsskemaet her.

Nødpas / provisorisk pas

Et nødpas er et rejsedokument, der kan udstedes af ambassaden, hvis det ikke er muligt at udstede et almindeligt pas inden din rejse. Et nødpas skal indleveres til en dansk kommune eller til ambassaden efter udløb.

Husk at undersøge om det land, du skal rejse til, accepterer nødpas. Det er dit eget ansvar at sikre, at rejsedokumentet opfylder indrejse- og udrejsereglerne for dit rejsemål. Du kan finde en vejledning til dette på Udenrigsministeriets hjemmeside.

Uanset din alder skal du møde personligt op for at indlevere din pasansøgning på ambassaden eller et konsulat. Sammen med ansøgningen skal du også medbringe eventuel billed-ID.

Hvis du søger om nødpas til dit barn under 18 år, kræves der samtykke fra begge forældre. Se venligst afsnittet “Pas til børn – Sådan giver du samtykke” for yderligere information

Mistet pas

Hvis dit pas er blevet væk eller stjålet, anbefales det straks at melde det til det lokale politi og til den nærmeste danske ambassade eller konsulat.

Når du ansøger om nødpas i forbindelse med mistet pas, bedes du medbringe evt. politirapport og eventuelle identifikationsdokumenter.

Danske statsborgere, der har mistet deres pas, skal også udfylde en erklæring om mistet pas hos ambassaden eller konsulatet.

Hvis dit seneste pas er mistet, blevet stjålet eller beskadiget, opkræves et forhøjet gebyr ved ansøgning om fornyelse af pas og/eller udstedelse af nødpas. Der henvises til  afsnittet "Hvad koster det?"

FAQ om pas

Hvor kan jeg ansøge om et dansk pas

Kontaktoplysninger på danske ambassader og konsulater i hele verden kan findes her.

Hvordan fornyer jeg mit danske pas?

Du finder information og ansøgningsskema under "Pas til voksne".

Hvordan ansøger jeg om pas til mit barn?

Du finder information og ansøgningsskema under "Pas til børn".

Skal jeg medbringe et pasfoto?

For personer på 12 år eller ældre, skal et foto tages digitalt på den danske ambassade som en del af det biometriske pas.

Ved pasansøgninger for børn under 12 år, der indgives på et dansk konsulat, skal der medbringes et pasfoto, som opfylder kravene til pasfotos. Hvis ansøgningen indgives på ambassaden, skal der ikke medbringes foto, da det tages digitalt.

For spædbørn og helt små børn (0–3 år) skal forældrene medbringe et pasfoto ved ansøgning på ambassade eller konsulat.

Ved ansøgning om nødpas skal du medbringe et pasfoto, der opfylder kravene til pasfoto, hvis du søger på et dansk konsulat.

Jeg har ændret mit navn – hvordan ansøger jeg om et pas med mit nye navn?

Danske pas udstedes i det navn, der er registreret i CPR-registeret. Du kan derfor ikke ansøge om pas, før navneændringen er registreret korrekt i CPR-registeret.

Trin 1: Kontakt folkeregisteret i den danske kommune, hvor du sidst havde bopæl, eller hvor dine oplysninger blev registreret i CPR. Hvis du er i tvivl, kontakt Folkeregisteret eller log ind på borger.dk med MitID.
Trin 2: Når navneændringen er registreret i CPR-registeret, kan du søge om et nyt pas i det nye navn.

Hvis du har ændret dit navn eller dele af dit navn, skal du vise dokumentation for navneændringen ved pasansøgningen.

Skal begge forældre være til stedet for at ansøge om pas til et barn?

Det anbefales, at begge forældre møder op sammen med barnet. Hvis én forælder ikke kan møde op, skal den fraværende forælder, afgive samtykket på en anden dansk repræsentation eller digitalt.
Begge forældre skal udfylde og underskrive samtykkesektionen på ansøgningsskemaets side 2. Se mere under “Pas til børn – Sådan giver du samtykke”.

Kan jeg eller mit barn beholde det nuværende pas, indtil det nye er klar?

Ja, du kan beholde det nuværende pas, men det skal afleveres til ambassaden eller konsulatet, når du henter det nye, da det gamle pas skal annulleres. Se mere under “Pas til voksne” eller “Pas til børn”.

Kan mit barn have dobbelt statsborgerskab og have pas for begge nationaliteter?

Hvis dit barn er født før 1. september 2015:
Danmark accepterer dobbelt statsborgerskab, hvis begge statsborgerskaber er opnået automatisk ved fødslen. Det er i så fald muligt at have pas til begge nationaliteter samtidig.

Hvis dit barn er født efter 1. september 2015:
Efter en lovændring, som trådte i kraft den 1. september 2015, mister danske statsborgere ikke længere deres danske statsborgerskab, hvis de søger om statsborgerskab i et andet land. Det er derfor muligt at have pas til begge nationaliteter samtidig.

Jeg er født uden for Danmark og nærmer mig min 21-års fødselsdag – kan jeg stadig forny mit pas?

Ja, men som udgangspunkt vil det nye pas kun være gyldigt indtil din 22-års fødselsdag, da du først skal søge om at bevare dit danske statsborgerskab efter det fyldte 22. år. Dette kaldes også “22-års-reglen”.

22-års-reglen gælder for danske statsborgere, der er født uden for Danmark og aldrig har haft bopæl i Danmark. Disse personer kan miste deres danske statsborgerskab, når de fylder 22 år, medmindre de mellem 20 og 22 år søger om at bevare det. Se nedenfor, hvordan du søger om Statsborgerretsbevis. Når du har modtaget dit bevis fra Udlændinge- og Integrationsministeriet i Danmark, kan du ansøge om et almindeligt pas med 10 års gyldighed.

Hvis du er født uden for Danmark, er under 22 år og har opholdt dig og været registreret i Danmark i mindst 3 sammenhængende måneder, bevarer du dit danske statsborgerskab og kan derfor få udstedt et 10-årigt pas uden at skulle fremvise Statsborgerretsbevis. Kontakt ambassaden for at få bekræftet, om du er berettiget til et pas med 10 års gyldighed efter du er fyldt 22 år.

Hvordan ansøger jeg om bevis for dansk statsborgerskab?

Hvis du er født uden for Danmark og aldrig har haft bopæl i landet, kan du miste dit danske statsborgerskab, når du fylder 22 år, medmindre du søger om at bevare det i alderen mellem 20 og 22. år.

Ansøgningen skal sendes direkte til Udlændinge- og Integrationsministeriet enten med post eller via e-Boks med MitID. Du kan finde oplysninger om gebyr og sagsbehandlingstid på ministeriets hjemmeside.

Vær opmærksom på at ansøgningsgebyret skal betales direkte til ministeriet.

Hvis du har mistet dit danske statsborgerskab som følge af 22-årsreglen, kan det kun generhverves gennem naturalisation. Læs nærmere herom på Udlændinge- og Integrationsministeriets hjemmeside.

Jeg har mistet mit indfødsretsbevis – kan jeg få en kopi?

Hvis du har opnået dansk statsborgerskab ved naturalisation/erklæring eller har ansøgt om at bevare dit danske statsborgerskab og har mistet dit Statsborgerretsbevis / Indfødsretsbevis, kan du ikke få udstedt en kopi af det originale bevis. Du kan dog ansøge om en bekræftelse på, at et Statsborgerretsbevis / Indfødsretsbevis tidligere er blevet udstedt til dig (Bevisbekræftelse). Du kan finde ansøgningsskemaet på Udlændinge- og Integrationsministeriets hjemmeside.

Hvad sker der med gyldige visum eller opholdstilladelser i mit gamle pas?

Når du afleverer dit gamle pas til annullering, skal du informere ambassaden eller konsulatet om gyldige visa eller opholdstilladelser, så de ikke bliver annulleret. Der kan også laves en henvisning i det nye pas. Tjek altid med de udstedende myndigheder, om visum/ophold stadig gælder, og om det kan overføres til et nyt pas.

Mit pas er udløbet, og jeg skal rejse nu – hvad gør jeg?

Dit pas kan evt. forlænges, eller du kan få udstedt et nødpas. Læs mere under “Forlængelse af pas, nødpas og bortkomne pas”.

Kan jeg forny mit pas i Danmark, selvom jeg bor i udlandet?

Ja, det er muligt at ansøge om fornyelse af dit pas på et hvilket som helst borgerservicecenter i Danmark. Besøg borger.dk for at finde den relevante kommune. For at kunne modtage dit nye pas, mens du stadig er i Danmark, anbefales det at ansøge så hurtigt som muligt efter ankomst. Du kan også vælge at få passet sendt til en dansk ambassade eller tilknyttet konsulat. Spørg borgerservicecenteret ved indsendelse af din ansøgning om oplysninger vedr. denne mulighed.

Vær opmærksom på, at der opkræves et gebyr ved udlevering, hvis du ansøger om pas i Danmark og vælger at få det udleveret ved ambassaden eller et dansk konsulat i Italien.

Kan jeg hente mit nye pas i Danmark?

Ja, det kan afhentes på et borgerservicecenter. Besøg borger.dk for at finde den relevante kommune.

Hvorfor skal jeg møde op på en dansk ambassade for at forny mit pas?

På grund af kravet om optagelse af biometriske data samt adgang til registre i Danmark, kan danske pas kun fornyes eller udstedes ved en dansk ambassade.

Alle over 12 år skal derfor personligt indgive ansøgningen ved en dansk ambassade, da biometriske data (fingeraftryk og foto) skal optages.

For børn under 12 år er det også muligt at indgive ansøgningen ved et dansk konsulat.

Hvorfor koster et børnepas det samme som et voksenpas?
Udenrigsministeriet i Danmark fastsætter pasgebyrerne for danske ambassader og tilknyttede konsulater i udlandet. Gebyret er det samme, uanset alder, og opdateres én gang årligt.