Food and Agriculture Organization of the United Nations
FN's Fødevare- og Landbrugsorganisation (FAO) blev etableret i 1945 med Danmark som stiftende medlem.
Kort om FN's Fødevare- og Landbrugsorganisation FAO
FAO's overordnede arbejdsområder vedrører fødevarer, naturressourcer, landbrug, skovbrug, fødevaresikkerhed og ernæring.
FAO’s strategiske rammeværk for 2022-31 fastlægger FAO’s hovedopgaver, som omfatter dataindsamling, forskning og vidensdeling, udvikling og implementering af standarder, dialog om fødevaresystemer, støtte til politik- og programudvikling, partnerskaber for mere bæredygtige fødevaresystemer, teknisk bistand til medlemslandene og fortalervirksomhed i internationale fora.
FAO's arbejde fokuserer særligt på verdensmål 2 om afskaffelse af sult, fødevareusikkerhed og fejlernæring, verdensmål 1 om afskaffelse af fattigdom og verdensmål 10 om mindre ulighed.
FAO beskæftiger sig bl.a. med bæredygtig forvaltning og anvendelse af naturressourcer i lyset af klimaforandringer, herunder klimasmart landbrug og via en ny klimastrategi, og bekæmpelse af fødevaretab, madspild og antimikrobiel resistens (AMR).
FAO er en FN-særorganisation (UN Specialized Agency) og FAO's medlemslande er alle medlemmer af organisationens øverste styrende organ, Konferencen, der afholdes hvert andet år.
FAO rapporterer til FN's Økonomiske og Sociale Råd (ECOSOC). FAO huser Komiteen for Verdens Fødevaresikkerhed, Committee on World Food Security (CFS).
Danmark og FAO
Dansk deltagelse mv. i FAO's arbejde, herunder møder om tekniske emner og i de styrende organer, er baseret på aftale om opgavefordeling mellem Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri og Udenrigsministeriet. Udenrigsministeriet varetager opgaver inden for CFS og øvrige områder relateret til Danmarks udviklingspolitiske prioriteter. Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har det overordnede ressortansvar for FAO, herunder arbejdet i de styrende organer, Konferencen og Rådet. Læs mere om ministeriet og FAO's samarbejde her.
Forskning til bekæmpelse af sult
FAO's arbejde inden for forskning og information, herunder global statistikproduktion og international standardfastsættelse, danner baggrund for FAO's globale vidensformidling. FAO udgiver blandt andet de to årlige flagskibsrapporter The State of Food and Agriculture (om fødevarer og landbrug) og The State of Food Security and Nutrition in the World, der udgives i samarbejde med IFAD, UNICEF, WFP og WHO, (om fødevaresikkerhed og ernæring). Du kan se alle FAO flagskibspublikationer her. FAO er desuden ansvarlig for en række vigtige international traktater blandt andet vedrørende plantegenetiske ressourcer.
Bistand
Endelig yder FAO direkte bistand og rådgivning til udviklingslande med henblik på at tilpasse og forbedre landenes praksis inden for landbrug, skovbrug og fiskeri, samt at opnå fødevaresikkerhed og forbedret ernæring for alle.
Fakta om FAO
Generaldirektør: Qu Dongyu, Kina.
Medlemslande: 194 (Færøerne er associeret medlem). EU er selvstændigt medlem og den eneste medlemsorganisation.
Danmarks medlemsbidrag til FAO afholdes af Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri.
Læs mere om FAO her.