Spring til indhold

Coronavirus/COVID-19

Her kan du finde information om konsekvenserne af coronavirus/COVID-19 for danske rejsende og fastboende i Italien.

Senest opdateret den 08-03-2021 10:35 (dansk tid)
Fold alle afsnit ud
Fold alle afsnit ind

Rejsevejledning

Udenrigsministeriet fraråder alle rejser til hele Italien for at minimere risikoen for smittespredning med nye COVID-19 varianter. Vi fraråder dermed også erhvervsrejser, men med visse undtagelser.

Læs rejsevejledningen for Italien

Information om konkrete restriktioner i Italien opdateres ikke i rejsevejledningen. Ambassaden opdaterer i stedet informationen nedenfor.

Du kan læse mere om, hvordan du skal forholde dig, når du kommer hjem fra en udenlandsrejse på coronasmitte.dk.

Udenrigsministeriet modtager mange spørgsmål om coronavirus/COVID-19 fra danske rejsende og fastboende i udlandet.

Læs svarene på de mest almindelige spørgsmål.

Du kan også downloade vores app Rejseklar og tilmelde dig Danskerlisten, så modtager du information direkte fra os, hvis der indføres nye, større restriktioner i Italien, eller hvis der i øvrigt opstår en krisesituation.

Hvis du ikke har adgang til app’en, kan du tilmelde dig Danskerlisten via vores hjemmeside.

Rejseråd til erhvervsrejser

Udenrigsministeriet fraråder alle rejser til hele Italien. Vi fraråder dermed også erhvervsrejser, men med visse undtagelser.

Du kan læse mere om, hvordan du skal forholde dig, når du kommer hjem fra en udenlandsrejse på coronasmitte.dk.

Læs vores rejseråd til erhvervsrejser

Læs også regeringens retningslinjer for erhvervsrejser.

Læs om rejserestriktioner og lokale restriktioner nedenfor.

Indrejserestriktioner for erhvervsrejsende

Hvis du rejser til Italien i dokumenteret arbejdsøjemed, og du opholder dig i landet i maks. 120 timer, er du ikke pålagt de krav om karantæne, fremvisning af negativ COVID-19 test, interne bevægelsesrestriktioner eller registrering hos lokale sundhedsmyndigheder, som er gældende for andre typer af rejsende. Disse undtagelser er dog ikke gældende, hvis du har eller får COVID-19 symptomer.

Hvis din erhvervsrejse varer længere end 120 timer, har du ved indrejsen til Italien mulighed for at undgå 14 dages karantæne ved at fremvise en negativ COVID-19 test (PCR eller quick/antigen test) foretaget senest 48 timer inden ankomst. Som erhvervsrejsende er du som udgangspunkt ikke underlagt bevægelsesrestriktioner mellem regioner og kommuner i Italien.

Vær opmærksom på, at der gælder skærpede restriktioner, såfremt du inden for de seneste 14 dage har opholdt dig i eller været i transit i Østrig, Storbritannien eller Brasilien. Læs nærmere under afsnittet ”Rejserestriktioner” nedenfor.

Der kan indføres ændringer i restriktioner og undtagelser med kort varsel. Du bør derfor holde dig løbende opdateret frem mod din afrejse fra Danmark.

 

 

Rejserestriktioner

Nye restriktioner eller lempelser af eksisterende restriktioner kan indføres med meget kort varsel. Du bør derfor holde dig løbende opdateret. Du bør altid følge lokale myndigheders anvisninger.

Indrejserestriktioner

Det er muligt at rejse ind i Italien for rejsende fra EU- og Schengen-lande, Andorra, Monaco, San Marino og Vatikanstaten. Der er således på nuværende tidspunkt ikke nogen direkte indrejserestriktioner for rejsende fra Danmark.

Rejsende fra et EU- eller Schengenland (på nær Østrig), som ikke har opholdt sig i eller rejst transit gennem lande uden for EU/Schengenområdet, kan indrejse i Italien mod fremvisning af en negativ COVID-19 test (PCR eller quick/antigen-test) foretaget senest 48 timer før ankomst samt obligatorisk registrering ved de lokale, italienske sundhedsmyndigheder. Erhvervsrejsende med ophold i Italien på mindre end 120 timer er hverken pålagt krav om test eller karantæne. Såfremt man ikke kan fremvise en negativ COVID-19, skal man i karantæne i 14 dage. Læs nærmere om regler og undtagelser på det italienske udenrigsministeriums hjemmeside.

Østrig
For personer, som har opholdt sig i eller været i transit mere end 12 timer i Østrig gælder følgende krav:
1) forevisning af negativ COVID-19 test, der ikke er ældre end 48 timer ved ankomst til Italien;
2) foretage ny COVID-19 test i lufthavn eller grænseovergang ved ankomst til Italien, hvis muligt, ellers inden for 48 timer ved de lokale sundhedsmyndigheder;
3) registrering ved de italienske sundhedsmyndigheder ved ankomst til Italien;
4) 14 dages karantæne efter ankomst til Italien;
5) gentage COVID-19 test efter 14 dages karantæne.

Der er enkelte undtagelser fra krav om karantæne. Læs nærmere om regler og undtagelser på det italienske udenrigsministeriums hjemmeside.

Brasilien, Storbritannien og Nordirland
Der er indrejseforbud for rejsende fra Brasilien og for rejsende, der har opholdt sig i Brasilien inden for de sidste 14 dage med undtagelse for rejsende med fast bopæl i Italien fra før 13. februar 2021.

Der er indrejseforbud for rejsende fra Storbritannien eller Nordirland og for rejsende, der har opholdt sig i Storbritannien eller Nordirland inden for de sidste 14 dage med undtagelse for rejsende med fast bopæl i Italien fra før 23. december 2020 eller rejsende, der indrejser af absolut nødvendighed.

Personer, som kan indrejse fra Brasilien, Storbritannien og Nordirland er ved indrejse underlagt krav om fremvisning af negativ COVID-19 test foretaget senest 72 timer inden indrejse, registrering ved de lokale sundhedsmyndigheder og ny test ved ankomst til lufthavnen i Italien (eller senest inden for 48 timer) samt 14 dages karantæne. For rejsende fra Brasilien er der endvidere krav om en yderligere test efter de 14 dages karantæne. Læs nærmere om regler og undtagelser på det italienske udenrigsministeriums hjemmeside.

Indrejse fra andre lande end de nævnte kan være underlagt særlige restriktioner eller forbud. Læs om de specifikke regler på det italienske udenrigsministeriums hjemmeside.

Ved indrejse i Italien vil alle rejsende blive bedt om at udfylde en erklæring på tro og love, hvori man bl.a. bekræfter at kende til de italienske regler for forebyggelse af COVID-19 samt oplyser om ophold i andre lande i de forudgående 14 dage. Alle rejsende har desuden pligt til at melde deres ankomst til Italien til de lokale sundhedsmyndigheder.  

Læs mere hos det italienske udenrigsministerium og det italienske sundhedsministerium.

Karantæneregler

Karantænefri indrejse i Italien er tilladt for rejsende fra et EU- eller Schengenland, Andorra og Monaco, der ikke har opholdt sig i eller rejst transit gennem lande uden for EU/Schengenlande inden for de sidste 14 dage og kan fremvise en negativ COVID-19 test foretaget senest 48 timer før ankomst. Der er desuden krav om at registrere sig ved de lokale, italienske sundhedsmyndigheder efter ankomst. Den eneste undtagelse er rejsende fra Østrig inklusive transitrejsende, som har opholdt sig i Østrig i over 12 timer inden for de sidste 14 dage. Denne gruppe rejsende er underlagt 14 dages karantæne som afsluttes via en negativ COVID-19 test. Læs nærmere om karantæneregler og undtagelser på det italienske udenrigsministeriums hjemmeside.

Der er krav om 14 dages karantæne, hvis man har opholdt sig i et andet end de ovennævnte lande i de seneste 14 dage før indrejse til Italien.

Du kan finde information om karantæneregler på det italienske sundhedsministeriums hjemmeside.

Interne rejserestriktioner

Der er forbud mod rejse mellem alle regioner i Italien. 

I både de røde zoner (Basilicata, Campania og Molise) samt i de orange zoner (Abruzzo, Emilia-Romagna, Friuli Venezia Giulia, Lombardiet, Marche, Piemonte, Toscana, Umbrien, Veneto samt Bolzano-provinsen og Trento-Provinsen) er bevægelser mellem regionens kommuner kun tilladt af arbejdsmæssige, studiemæssige og helbredsmæssige årsager eller i absolut nødvendige tilfælde.

På den italienske regerings hjemmeside findes en oversigt over de forskellige zoner, der løbende opdateres (på italiensk).

I de tilfælde hvor, man af arbejdsmæssige, studiemæssige og helbredsmæssige årsager eller i absolut nødvendige tilfælde, skal bevæge sig mellem regioner eller i områder med restriktioner, skal man udfylde en tro- og love erklæring, som for nuværende kun findes på italiensk. Den kan hentes på det italienske indenrigsministeriums hjemmeside. Klik på Autodichiarazione.

Derudover kan der være yderligere interne rejserestriktioner på lokalt niveau, eksempelvis mellem forskellige provinser.

Transit muligheder

Det er generelt kun muligt at rejse i transit gennem Italien af arbejdsmæssige, studiemæssige og helbredsmæssige årsager eller i absolut nødvendige tilfælde. Hvis man rejser i transit, skal man udfylde en tro- og love erklæring, som for nuværende kun findes på italiensk. Den kan hentes på det italienske indenrigsministeriums hjemmeside. Klik på Autodichiarazione.

Indrejser du i transit med fly, må du ikke forlade lufthavnen. Kommer du i egen bil med færge fra et land uden for EU eller Schengenområdet, skal transitten ske så direkte og så hurtigt som muligt og må ikke overstige 36 timer.

Lokale restriktioner

Nye restriktioner eller lempelser af eksisterende restriktioner kan indføres med meget kort varsel. Du bør derfor holde dig løbende opdateret. Du bør altid følge lokale myndigheders anvisninger. Du skal være opmærksom på, at der er forskel på restriktionerne i de enkelte regioner og kommuner i Italien, og at der lokalt kan gælde yderligere restriktioner i forhold til hvad, der er beskrevet her på siden.

Læs mere på Italiens officielle turisthjemmeside og på det italienske sundhedsministeriums hjemmeside.

Udgangsforbud

Du må ikke forlade dit opholdssted/hjem, såfremt du har en temperatur på 37,5 eller derover. I dette tilfælde skal du kontakte en læge.

Der er indført generelt udgangsforbud mellem kl. 22.00 og 5.00 i hele Italien. Det er i ovennævnte tidsrum kun tilladt at bevæge sig uden for hjemmet af arbejdsmæssige eller helbredsmæssige årsager og mod fremvisning af tro- og loveerklæring. Find tro- og love erklæringen, som for nuværende kun findes på italiensk, på det italienske indenrigsministeriums hjemmeside. Klik på Autodichiarazione.

Forsamlingsrestriktioner

Det er obligatorisk at bære mundbind og holde afstand til andre mennesker, som man ikke bor sammen med. 

Det er ikke tilladt at afholde fester. Heller ikke som følge af en civil eller religiøs ceremoni (f.eks. barnedåb, bryllup).

Mundbind

Det er obligatorisk at bære mundbind i Italien i en række situationer:

  • Udendørs når man færdes steder, hvor der er andre mennesker, end dem man bor sammen med. Eneste undtagelse er de steder, hvor man kan være sikker på at være helt isoleret.
  • I al offentlig transport og taxier.
  • I offentlige og private indendørs rum herunder butikker, supermarkeder, museer mv. Eneste undtagelse er private boliger, hvor der dog er en kraftig anbefaling om at bære mundbind, når man har gæster.

Kravet om mundbind gælder ikke for børn mellem 0-5 år og for personer med et handicap, der ikke gør det muligt at dække næse og mund til.

Hvis du ikke overholder reglerne om mundbind, kan du få en bøde og i nogle tilfælde også fængselsstraf.

Du kan læse mere om reglerne på det italienske sundhedsministeriums hjemmeside.

Restauranter og barer

I både de røde zoner (Basilicata, Campania og Molise) samt i de orange zoner (Abruzzo, Emilia-Romagna, Friuli Venezia Giulia, Lombardiet, Marche, Piemonte, Toscana, Umbrien, Veneto samt Bolzano-provinsen og Trento-Provinsen) er alle barer, restauranter og andre serveringssteder lukkede. Restauranter må fortsat udbringe mad, og frem til kl. 22.00 er det muligt at købe take-away.

I de gule zoner må barer, restauranter og andre serveringssteder kun være åbne i tidsrummet 05.00-18.00, undtagen hotelrestauranter og lignende, der må holde længere åbent for indlogerede gæster. Der må højst være 4 gæster per bord, medmindre alle er fra samme husstand. Det er muligt at købe take-away frem til kl. 22.00. Efter kl. 18.00 er det dog ikke tilladt at indtage mad og drikkevarer i det offentlige rum.

  

Nedlukninger

Der er lukket ned for følgende aktiviteter i hele Italien: træningscentre, svømmehaller, spa-steder, forlystelsesparker, skisportfaciliteter, teatre, koncertsale, biografer, spillehaller, bingosale, kasinoer, diskoteker og andre dansesteder.

Museer og udstillinger er åbne på hverdage i hvide og gule zoner.  

De professionelle sportsarrangementer, der har tilladelse til at finde sted (f.eks. fodboldkampe), skal gennemføres uden publikum.

Hvis du bliver syg

Hvis du får symptomer, der kan give mistanke om COVID-19, imens du rejser i udlandet, bør du hurtigst muligt kontakte din rejseforsikring.

Du bør derudover følge de lokale myndigheders anvisninger. Dette gælder også, såfremt du tester positiv for COVID-19 i Italien.

De italienske myndigheder anbefaler følgende:

- Hvis du får symptomer, som kunne tyde på Covid-19, skal du holde dig hjemme og straks kontakte  de lokale sundhedsmyndigheder. Bed hotellets reception eller jeres vært hjælpe med kontakten eller kontakt de regionale hotlines.
- Kun ved livstruende sygdom eller skade, ring til 112 og 118 .

Læs mere på det italienske sundhedsministeriums hjemmeside.

Hvis de lokale myndigheder beder dig om at gå i karantæne, bør du følge deres anvisninger.

Udenrigsministeriet kan ikke påvirke de restriktioner, som andre lande vælger at indføre for at forhindre videre smittespredning.

Du kan altid kontakte ambassaden eller Udenrigsministeriets Globale Vagtcenter 24/7 (bbb@um.dk / +45 3392 1112), hvis du har brug for rådgivning.

Udenrigsministeriet modtager mange spørgsmål om, hvordan man skal forholde sig, hvis man bliver syg i udlandet.  
Læs svarene på de mest almindelige spørgsmål.

Læs mere om symptomer på COVID-19 hos Sundhedsstyrelsen.

Udrejse af Italien

Udrejse med bil

Det er muligt at udrejse fra Italien i bil.

Vær opmærksom på regler for indrejse og transit i de lande du passerer. Du kan læse mere om indrejse- og transitreglerne i de enkelte lande på de danske ambassaders hjemmesider:

Coronavirus/COVID-19 Østrig
Coronavirus/COVID-19 Schweiz
Coronavirus/COVID-19 Frankrig
Coronavirus/COVID-19 Tyskland

Udrejse med fly

Flere forskellige flyselskaber lukker ned for direkte ruter mellem danske og italienske lufthavne. Der er fortsat flere ruter med mellemlanding i europæiske lufthavne. Der vil kunne være behov for overnatning i forbindelse med transit.

Alle flyrejsende til Danmark skal ved ombordstigning fremvise en negativ COVID-19 test taget ikke mere end 24 timer forinden eller alternativt fremvise en positiv COVID-19 test, som ikke må være mindre en 14 dage gammel og ikke mere end 8 uger gammel. Der kan dog være lokale restriktioner, der umuliggør anvendelsen af en ældre, positiv COVID-19 test ved afrejse fra Italien. Børn til og med 12 år er undtaget for krav om fremvisning af negativ test. Hvis du rejser i transit til Danmark, bør du være opmærksom på, at der kan være forskellige krav til fremvisning af negativ COVID-19 test under transit. Check transitlufthavnens hjemmeside eller hjemmesiden for den danske ambassade i transitlandet.

Rejsende, som ikke er fast bosiddende i Italien, har mulighed for at få taget antigen-test og PCR-test på autoriserede, private klinikker og laboratorier i Italien. Ved antigen-test får man skriftligt svar inden for få timer.

Certificate to board

De nye indrejserestriktioner til Danmark har i nogle tilfælde gjort et svært for personer, der ikke er danske statsborgere, at boarde fly til Danmark.  Hvis du har fast bopæl i Danmark, kan ambassaden hjælpe dig med at udfærdige et certifikat, der viser dette (certificate to board). Certifikater er tiltænkt nødsituationer, hvor udlændige med fast bopæl i Danmark allerede opholder sig i udlandet. For at minimere risikoen for at havne i en nødsituation bør du medbringe relevant dokumentation, hvis du rejser til udlandet.

 

 

Indrejse i Danmark

Med de nye skærpede indrejserestriktioner nægtes udlændinge med bopæl i udlandet som udgangspunkt indrejse i Danmark. Det betyder, at man skal have et anerkendelsesværdigt formål for indrejse i Danmark samt skal kunne fremvise en negativ COVID-19-test.

Der er endvidere indført et generelt flyveforbud mod transport af passagerer, herunder danske statsborgere, der ikke kan fremvise en negativ COVID-19-test taget inden for 24 timer før afgang. Forbuddet gælder flyvninger fra hele verden til alle danske lufthavne. Børn til og med 12 år er undtaget for testkravet, men opfordres til at blive testet. Læs mere her.

Du kan få et overblik over testmulighederne i større transitlufthavne her.

Læs mere om reglerne for indrejse i Danmark hos Politiet.

Du kan læse mere om, hvordan du skal forholde dig, når du kommer hjem fra en udenlandsrejse på coronasmitte.dk.

Udenrigsministeriet kan ikke besvare spørgsmål om indrejse eller transit i Danmark. 

Sådanne spørgsmål skal stilles til Politiets hotline vedrørende indrejse i Danmark (+45 7020 6044).

Certificate to board

De nye indrejserestriktioner til Danmark har i nogle tilfælde gjort et svært for personer, der ikke er danske statsborgere, at boarde fly til Danmark.  Hvis du har fast bopæl i Danmark, kan ambassaden hjælpe dig med at udfærdige et certifikat, der viser dette (certificate to board). Certifikater er tiltænkt nødsituationer, hvor udlændige med fast bopæl i Danmark allerede opholder sig i udlandet. For at minimere risikoen for at havne i en nødsituation bør du medbringe relevant dokumentation, hvis du rejser til udlandet.

 

 

Mere information

Lokale myndigheders hjemmesider:

Det italienske udenrigsministerium

Det italienske sundhedsministerium 

Det italienske sundhedsministeriums informationstelefon om COVID-19: 1500

Italiens officielle turisthjemmeside

Regionernes COVID-19 hotline-numre

Lokale nyhedsmediers hjemmesider:

Corriere della Sera

La Repubblica

Rai News

Udenrigsministeriet og den danske ambassade rådgiver ikke om sundhedsfaglige spørgsmål, men henviser til Sundhedsstyrelsen og Statens Serum Institut.

De danske myndigheder har samlet informationer om den danske indsats mod coronavirus/COVID-19 på en fælles myndighedsside.

Kontakt

Du kan kontakte ambassaden eller konsulaterne i Italien inden for almindelig åbningstid.

Du kan altid kontakte Udenrigsministeriets Globale Vagtcenter 24/7.

Du kan også downloade vores app Rejseklar og tilmelde dig Danskerlisten, så modtager du information direkte fra os, hvis der indføres nye, større restriktioner i Italien, eller hvis der i øvrigt opstår en krisesituation.

Hvis du ikke har adgang til app’en, kan du tilmelde dig Danskerlisten via vores hjemmeside.

Bestilling af NemId-nøgleapp

På grund af udbruddet af coronavirus/COVID-19 kan danskere bosat i udlandet få problemer med at få tilsendt et nyt NemID-nøglekort med posten. Digitaliseringsstyrelsen anbefaler derfor, at man installerer NemID nøgleapp på sin telefon.

Læs mere hos Digitaliseringsstyrelsen.

Fold alle afsnit ud
Fold alle afsnit ind

Hent app'en rejseklar

I app’en Rejseklar har vi samlet alt, hvad
du skal vide om sikkerhed på din rejse.
Hvor du rejser hen, er din egen beslutning og dit eget ansvar. Udenrigsministeriet kan ikke holdes ansvarlig for oplysningerne her på siden.

Det er dit ansvar at overholde ind- og udrejseregler i de lande, du rejser til. Det er de lokale myndigheder i de enkelte lande, der fastlægger reglerne og afgør, om du overholder dem. Derfor anbefaler vi, at du undersøger de aktuelle, lokale regler og retningslinjer, inden du rejser.

Udenrigsministeriet i København og de danske ambassader og konsulater i udlandet vil ikke kunne oplyse mere end, hvad du kan læse her på siden. Vi tilstræber, at oplysningerne på siden er opdaterede, korrekte og dækkende. Vi kan ikke drages til ansvar for evt. problemer med ind- og udrejse, uanset oplysningerne på hjemmesiden.