Gå til indhold

United Nations World Food Programme

FN's Fødevareprogram (WFP) er verdens største humanitære organisation. WFP yder fødevarebistand i kriser og katastrofer, herunder til flygtninge og internt fordrevne. Derudover bekæmper WFP fattigdom og sult og fremmer fødevaresikkerhed gennem støtte til økonomisk og social udvikling samt opbygning af modstandskraft mod klimaforandringerne.

Kort fakta om FN's Fødevareprogram WFP

  • WFP’s operationer foregår i verdens største sultkriser. Sult- og fødevarekriser opstår primært pga. konflikt, klimaforandringer og økonomiske ulighed.
  • Akut fødevareusikkerhed er stigende globalt. WFP vurderer, at mere end 333 mio. mennesker er akut fødevareusikre. Fødevarekriser og sultkriser kræver hurtig fødevareassistance, som WFP giver i form af mad og kontantbaseret bistand.

  • Læs om den aktuelle fødevaresituation her.

  • I humanitære kriser leder WFP FN’s koordination af logistik og telekommunikation.

  • WFP arbejder målrettet på at opnå de 17 Verdensmål for bæredygtig udvikling (SDGs) med særligt fokus på Verdensmål 2 om stop for sult og fejlernæring, og Verdensmål 17 om at fremme partnerskaber.WFP modtog i oktober 2020 Nobels fredspris for at sætte fokus på sammenhængen mellem sult, konflikt og fredsopbygning. WFP leverer fødevareassistance i en lang række konfliktramte lande bl.a i Sahel-regionen og på Afrikas Horn.
     

Danmark og WFP 

WFP og Danmark har en fælles strategisk interesse i at forbedre fødevaresikkerheden, særligt i de mest udsatte lande og regioner (Verdensmål 2); og i at arbejde med at fremme partnerskaber for at opnå Verdensmålene (SDG 17).

Samarbejdet mellem WFP og Danmark er fastlagt i en strategisk partnerskabsaftale, der dækker 2023-25, og som sætter fokus på fødevaresikkerhed i akutte og langvarige kriser. Desuden understreger den behovet for at styrke levevilkår for de mest udsatte gennem operationelt arbejde på tværs af nødhjælp, udvikling, fredsopbygning og klimatilpasning.

Danmark har gennem flere år, været en stor donor målt i uøremærkede kernebidrag. Se de aktuelle tal her. Hertil kommer støtte til WFP i forbindelse med akutelle akutte humanitære kriser. Danmark støtter desuden WFP gennem innovationsprogrammer og sekundering af rådgivere. Hertil kommer Danmarks støtte til WFP’s indsatser til fordel for flygtninge, fordrevne og lokalsamfund i bl.a. Etiopien, Uganda og Mali. Danmark har desuden bidraget til WFP’s fødevareassistance i fødevarekriserne i Afghanistan, Somalia, Yemen, Ukraine, Burkina Faso, Niger og Palæstina.

 

Humanitære indsatser

WFP’s humanitære arbejde går primært på at levere fødevareassistance til sårbare befolkningsgrupper i akut nød. WFP arbejder tæt sammen med de respektive landes regeringer, andre FN-organisationer, privatsektoren og civilsamfundsorganisationer. WFP står over for massive udfordringer, med et stigende antal fødevareusikre mennesker i verden og akutte sultkriser. Den globale fødevareusikkerhed forværres af den aktuelle krig i Ukraine, der bl.a. medfører afbrudte forsyningkæder og stigende priser .

WFP vurderer løbende, hvor de værste fødevarekriser, de såkaldte ”hunger hotspots”, befinder sig i løbet af en periode Oftest ligger disse hotspots særligt i Afrika (i Sahel og på Afrikas Horn) og i Mellemøsten, men også lande som Haiti optræder på listen. Oftest skyldes disse kriser langvarig konflikt, men i takt med tiltagende klimaforandringer er klimarelaterede katastrofer også en betydelig årsag til fødevareusikkerhed.

Læs om hvordan WFP arbejder i krisesituationer her.

  

Fødevareassistance

WFP arbejder både med fødevarehjælp og strategisk fødevareassistance med fokus på sårbare og katastroferamte landes fødevaresikkerhed. Til dette formål har WFP udviklet en række redskaber, der spænder bredere end alene levering af fødevarer, og som bidrager til at fremme fødevareproduktionen regionalt, og hvor muligt også lokalt. I humanitære situationer er der f.eks. fokus på udvikling af lokalt fremstillede ernæringsrigtige produkter, der ikke kræver tilberedning og dermed brug af vand og brændstof (energikiks). I kronisk fødevareusikre regioner anvender WFP sit lokale opkøbsprogram for at styrke et marked for småbønder til brug for bl.a. opbygning af strategiske fødevarelagre.

Dertil har WFP i de seneste år udviklet brugen af biometrisk registrering af modtagere af fødevareassistance. Ved biometrisk registrering – enten igennem fingeraftryk, iris-genkendelse eller foto-registrering – kan WFP sikre, at fødevareassistancen når de rette sårbare mennesker, samt mere målrettet styre distributionen af fødevarer. WFP bruger f.eks. biometrisk teknik i sine nødhjælpsoperationer i Yemen, Syrien samt i lande i Østafrika.

Læs mere om WFP’s arbejde med fødevareassistance her.

Koordination af humanitære indsatser

WFP har en central rolle som leverandør af logistik på vegne af det samlede FN-system. WFP leverer flytransport af personel og gods, samt kommunikation og IT-ydelser. WFP er også sammen med FAO ansvarlig for koordinationen af indsatserne på fødevareområdet i humanitære kriser.

Udfordringer

Den største udfordring for WFP er, at den globale fødevareusikkerhed i de seneste år har været stigende, dvs. at udviklingen går i den gale retning i forhold til at nå verdensmål 2 om at sætte en stopper for sult i 2030. The State of Food Security and Nutrition in the World (SOFA) opdaterer løbende udviklingen i den globale fødevareusikkerhed, med varierende fokusområder. F.eks. ved vi at i 2021, var op til 828 millioner mennesker kronisk fødevareusikre og underernærede, svarende til 9.8% af verdens befolkning. SOFA 2023 har haft et mere økonomisk og policy-rettet fokus, end tidligere udgaver, som har været af mere informativ karakter.

Sikkerhed

Humanitær adgang er under stigende pres i en række af klodens brændpunkter, hvilket sætter begrænsninger for organisationens rækkevidde. Sikkerheden for WFP’s personale i skrøbelige og konfliktramte områder udgør endnu en udfordring for organisationen. To tredjedele af WFP’s operationer foregår i lande, der er ramt af krig og konflikt, og hvor fødevareusikkerheden er størst. Hertil kommer, at mange af kriserne er langvarige, hvorfor de lægger beslag på WFP’s ressourcer år efter år. WFP har knap 21.000 internationale og lokale ansatte.


Ved spørgsmål, kontakt [email protected]


Læs mere om WFP her og WFP's nordiske kontor her

 

Fakta om WFP

Eksekutivdirektør: Cindy McCain (2023), USA

Bestyrelse: 36 medlemmer.

Danmarks uøremærkede kernebidrag i 2023 (til humanitære indsatser): 213 mio. DKK
Danmarks totale bidrag i 2023: 350 mio. DKK