Gå til indhold

International Fund for Agricultural Development

Den Internationale Fond for Landbrugsudvikling (IFAD) yder lån på gunstige vilkår til udviklings- og mellemindkomstlande, samt i begrænset omfang gavebistand til de fattigste udviklingslande.  

Kort om den Internationale Fond for Landbrugsudvikling IFAD

Den Internationale Fond for Landbrugsudvikling (IFAD) er en FN-organisation og fond, der arbejder for at udrydde fattigdom og styrke fødevaresikkerhed i udviklingslandene ved hjælp af gavebistand og lån. IFAD’s målgruppe er de fattigste og mest fødevareusikre samt småbønder i landområderne i de mindst udviklede lande. IFAD har sin komparative fordel i landbrugsudvikling, klimatilpasning og arbejde i skrøbelige områder. IFAD’s primære finansiering sker gennem de såkaldte genopfyldninger, som gælder for et givent antal år, og har et bestemt fokus. IFAD’s ambition for den 12. genopfyldning, der løber i 2022-24, er at nå ud til omkring 140 mio. mennesker med støtte til at omlægge dyrknings- og produktionsmetoder samt øge produktion og indtægtsmuligheder. 40% af IFAD’s 12. genopfyldnings-program for lån og gavebistand er klimafinansiering. Gennem IFAD13, er IFAD’s ambitioner for 2025-2027 at have færre, men større operationer, med mere medfinansiering fra bl.a. Green Climate Fund, Global Environment Facility og Adaptation Fund. Desuden er der et væsentligt større fokus på klima gennem dets Additional Climate Contributions (ACCs), som skal sikre mere klimarelateret støtte til IFAD’s målgrupper. Organisationens primære indsatsområde er Afrika syd for Sahara. Et overordnet mål er at give udviklingslandene mulighed for at afprøve nye og innovative investeringsmuligheder i landområderne, som kan skaleres af andre og mere ressourcestærke partnere, som f.eks. Verdensbanken og de regionale udviklingsbanker. IFAD samarbejder med, og er implementerende partner for Green Climate Fund, Adaptation Fund og Global Environment Facility om klimatilpasning. IFAD er desuden medlem af Komiteen for Verdensfødevaresikkerhed (CFS), hvor IFAD samarbejder med de to øvrige Rom-baserede fødevareorganisationer (FAO og WFP).  

Danmark og IFAD

Danmark støtter IFAD’s klimatilpasningsprogram med det formål at opbygge modstandskraft hos småbønder og producenter mod klimachok og at styrke småbøndernes klimatilpasning af landbruget. Dansk fokus er her på klimatilpasning i Sahel-regionen. Fra dansk side støttes tillige IFAD projekter i Sahel, Uganda, Bangladesh og Mali. Læs mere her. 

Udvikling

IFAD arbejder med udvikling af værdikæder med udgangspunkt i den primære landbrugsproduktion for at forbedre vækst og beskæftigelse på landet. Formålet er at forbedre fødevaresikkerheden og fremme fattige og sårbare småbønders muligheder for at arbejde sig ud af fattigdom via adgang til såsæd, kapital, jord, kapacitetsopbygning og markedsdeltagelse. Samtidig er den private sektor en stadig vigtigere partner. Dette skal ses gennem IFAD’s øgede fokus på kommercialisering af smålandbrug, og i IFADs arbejde med at integrere småbønder i kommercielle værdikæder.

Henset til den vigtige rolle kvinder spiller i landbrugssektoren i udviklingslandene, har ligestilling en fremtrædende plads i IFAD’s aktiviteter. IFAD arbejder for at integrere ligestilling og mobilisere kvinder på landet, samt styrke lederskabet blandt kvinder i landdistrikter.

IFAD arbejder i stigende grad med at omstille fødevaresystemer, til at blive mere bæredygtige og grønne. Forbedrede fødevaresystemer er afgørende for at kunne nå bæredygtighedsmålene, og det er en vigtig prioritet for IFAD. Landbrug er vigtigt for fattigdomsbekæmpelse og udgør levegrundlag og beskæftigelse for størstedelen af befolkningerne i Afrika. Målsætningen er at gøre globale fødevaresystemer mere bæredygtige og modstandsdygtige, særligt i Afrika. Desuden lægges der vægt på at støtte klimatilpasset landbrug, forebygge fødevaretab og madspild, samt fremme agro-økologiske dyrkningsmetoder.

 

Udfordringer

IFAD gennemfører en intern reformproces med fokus på bl.a. strukturændring, til fordel for en stærkere tilstedeværelse på landeniveau. Dette sker med henblik på at styrke den politiske dialog med partnerne, organisationens direkte tilsyn med programmer og projekter, samt indsatsernes resultatopnåelse og bæredygtighed.

IFAD’s 13. genopfyldning løber fra 2025 til 2027 og fokuserer på opbygningen af bæredygtige, inkluderende og resiliente lokale fødevaresystemer. Et mål IFAD vil nå ved at øge småbønders landbrugsproduktivitet og integration ind i kommercielle værdikæder. IFAD13 fokuserer desuden på politisk stabilitet, klimafinansiering, biodiversitet og et øget engagement fra den private sektor i landområder. Desuden er ernæring og social inklusion højt prioriterede områder.


fakta om IFAD

Præsident: Alvaro Lario, Spanien

Bestyrelse: 36 medlemmer (inkl. Danmark)

Danmarks samlede bidrag til IFAD's genopfyldninger 1990-2015: 932 mio. kr.

Danmarks bidrag til IFAD’s klimatilpasningsprogram The Enhanced Adaptation for Smallholder Agriculture Programme (ASAP+): Danmark har bevilget 100 mio. kr. til IFAD’s klimatilpasningsindsatser med fokus på Sahel. Dansk støtte til programmet bidrager til omlægning af landbrug og kvægdrift til mere klimarobuste løsninger for produktion og salg. Dansk støtte bidrager tillige til fremme af erfaring og læring om klimatilpasning i de mest skrøbelige og konfliktfyldte områder.

Danmarks bidrag til IFAD’s projekter på landeniveau:

  • Mali: Støtte til småbønder og små og mellemstore agro-fødevare-virksomheder (2019-2024) 135 mio. kr.
  • Bangladesh: Styrket landbrugsproduktion og klimatilpasning (2019-2026) 55 mio. kr.
  • Uganda.

Læs mere om IFAD her