Spring til indhold

Food and Agriculture Organization of the United Nations

FN's Fødevare- og Landbrugsorganisation (FAO) blev etableret i 1945 med det primære formål at indsamle, analysere og udbrede viden om ernæringsspørgsmål, fødevareproduktion, landbrug, skovbrug og fiskeri. Danmark har været medlem siden 1945.

Kort om FN's Fødevare- og Landbrugsorganisation FAO
FAO's arbejde fokuserer primært på afskaffelse af sult, fødevareusikkerhed, fejlernæring og fattigdom, samt at opnå sociale og økonomiske fremskridt for verdens befolkning. FAO går ind for en bæredygtig forvaltning og brug af naturressourcer, specielt med henblik på at beskytte jord, vand, luft, klima og organiske genressourcer til gavn for kommende og nulevende generationer. FAO's indsats omfatter blandt andet forskning og teknisk bistand til medlemslande vedrørende landbrug, skovbrug, fiskeri og fødevaresikkerhed med henblik på at sikre verdens fødevareproduktion.
FAO er en FN-særorganisation (UN specialized agency) og FAO's medlemslande er alle medlem af organisationens øverste styrende organ "Konferencen", der afholdes hvert andet år. FAO deltager i FN's Økonomiske og Sociale Råd (ECOSOC).
FAO huser Komiteen for Verdens Fødevaresikkerhed, Committee on World Food Security (CFS).

Danmark og FAO
Dansk deltagelse mv. i FAO's arbejde, herunder mødefora, er baseret på aftale om opgavefordeling mellem Miljø- og Fødevareministeriet og Udenrigsministeriet. Udenrigsministeriet varetager opgaver inden for CFS, og øvrige områder relateret til Danmarks udviklingspolitiske prioriteter. Miljø- og Fødevareministeriet har det overordnede ressortansvar for FAO, herunder arbejdet i de styrende organer, Konferencen og Rådet. Læs mere om Miljø- og Fødevareministeriets og FAO's samarbejde her.

''

Foto: Ambassaden

Forskning til bekæmpelse af sult
FAO's arbejde inden for forskning og information, herunder global statistikproduktion og indernational standardfastsættelse, danner baggrund for FAO's globale vidensformidling. FAO udgiver blandt andet to årlige flagskibsrapporter: SOFA (The State of Food and Agriculture, læs rapporten fra 2016 her) om fødevare og landbrug, og - i samarbejde med WFP og IFAD - SOFI (The State of Food Insecurity in the World, læs rapporten fra 2015 her) om fødevareusikkerhed i verden. FAO er desuden ansvarlig for en række vigtige international traktater blandt andet vedrørende plante- og genressourcer.

Bistand
Endelig yder FAO direkte bistand og rådgivning til udviklingslande og lande med overgangsøkonomi, med henblik på at tilpasse og forbedre landenes praksis indenfor landbrug, skovbrug og fiskeri, samt at opnå fødevaresikkerhed og forbedret ernæring for alle. Se et eksempel på FAOs arbejde med klimaforandringer og fødevaresikkerhed her:

''

Infografik: FAO

 Opdateret december 2016

 

 

Ved spørgsmål, kontakt romamb@um.dk


Læs mere om FAO her.

Fakta om FAO

Generaldirektør: José Graziano da Silva, Brasilien.

Medlemslande: 194 (EU er selvstændigt medlem, Færøerne er associeret medlem).

Danmarks bidrag på ca. 22 mio. kr. i 2016 afholdes af Miljø- og Fødevareministeriet. 

 

 

''

Følg FAO på de sociale medier